duminică, 31 octombrie 2010

LANSARE GHID

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Children of Slovakia Foundation (Slovacia) si International Child Development Initiatives (Olanda) au lansat publicatia “Ghid de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania”.




“Fiind ingrijorati de o tendinta in crestere a problemelor evidente si grave care ii afecteaza pe copii si tineri, am ajuns la concluzia ca exista numeroase provocari noi care au aparut in viata copiilor din intreaga lume, probleme, dar si oportunitati carora nu li s-a acordat suficienta atentie sau chiar deloc pana in acest moment, si pentru care nu exista politici adecvate sau masuri de interventie”, a declarat Ionut Sibian, Director Executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Ghidul este un instrument practic in care specialistii in educatie (parinti, cadre didactice, psihologi etc) vor gasi informatii detaliate cu privire la nevoile emergente ale copiilor, modalitati de identificare si mecanisme de adresare a acestora pe plan local sau national.

“Acest ghid este unul exploratoriu, fiind primul document de acest fel creat in Romania si chiar in lume. Putem spera ca el se va imbogati treptat cu rezultate concrete si planuri de interventie pe termen lung, devenind un adevarat manual care sa ghideze specialisti in identificarea si adresarea nevoilor emergente”, a declarat Nico van Oudenhoven, unul dintre autorii conceptului de nevoi emergente.

Scopul ghidului este de a atrage atentia asupra importantei identificarii proactive a nevoilor emergente care afecteaza copiii din generatia actuala si pentru care trebuie gasite solutii particularizate, cu scop ameliorativ si preventiv. Ghidul contine de asemenea o colectie de studii de caz cu exemple concrete de nevoi emergente identificate si solutionate.



Acest ghid este realizat in cadrul proiectului „Abordari inovatoare in profesionalizarea lucrului cu copiii. Nevoi emergente ale copiilor din Romania” implementat de FDSC in perioada 2009-2011 in parteneriat cu International Child Development Initiatives Olanda si Children of Slovakia Foundation cu finantarea ANPCDEFP prin programul Leonardo da Vinci – Transfer de Inovatie



Nevoile emergente ale copiilor (NEN) reprezinta un concept inovativ care defineste provocari, probleme, oportunitati si amenintari relevante in dezvoltarea generala a copiilor si tinerilor si care genereaza sau au potential sa genereze o serie de efecte cu impact major la nivelul acestora. Particularitatea acestor nevoi este ca nu au mai fost intalnite la generatiile anterioare de copii si tineri sau, daca au mai fost intalnite, se manifesta o crestere in incidenta lor.