vineri, 27 aprilie 2012

PREZENTAREA G.S.A. FUNDULEA

FLOAREA SOARELUI este simbolul nostru, pentru că: - este un simbol grafic rotund și perfect; - se întoarce permanent către lumină; - galbenul petalelor reprezintă zâmbetul, lumina și cunoașterea; - semințele sale cresc împreună; - ne gândim la trecerea de la frumusețea florii la utilitatea seminței; - depinde de noi, dacă semințele ei se vor vinde la colț de stradă, în cornete, sau vor produce alte flori.
MISIUNEA ȘCOLII Misiunea școlii noastre este formarea personalității elevului spre a deveni cetățeanul european adaptat și adaptabil noilor schimbări socio-economice, dotat cu abilitățile de viață necesare unei lumi cu specific românesc într-un contex european.
ISTORIC Grupul Scolar Agricol Fundulea – un liceu cu tradiție în zona Bărăganului – își desfășoară neîntrerupt activitatea din anul 1963, când și-a deschis porțile pe lângă cel mai mare institut de cercetări agricole din țară. Pe parcursul anilor, liceul s-a adaptat nevoilor de pe piața muncii și nevoilor comunității locale, a ținut pasul cu dezvoltarea socio-economică a societății românești.
OBIECTIVELE ȘCOLII Obiectivele urmărite în educația la Grupul Școlar Agricol Fundulea sunt: - perfecționarea deprinderilor de informare și comunicare; - dezvoltarea personalității elevului; - încurajarea performanței școlare; - îmbunătățirea bazei materiale; - prevenirea abandonului școlar; - îmbunătățirea relațiilor de parteneriat.
RESURSELE UMANE Școala noastră dispune de un corp profesoral deschis la nou, preocupat de dezvoltarea personală și profesională prin participarea la cursuri de formare continuă pentru ridicarea la înalte standarde a procesului instructiv-educativ, oferind elevilor un suport și sprijin activ. Colectivul de cadre didactice este format din: 3 educatoare, 4 învățătoare și 33 cadre didactice (din care 20 titulari, 12 suplinitori calificați, 1 suplinitor necalificați).
RESURSE EDUCAȚIONALE Activitatea școlară se desfășoară în 14 săli de clasă, 2 laboratoare de informatică, 1 laborator de chimie, reabilitate. Unitatea școlară dispune de: cabinet de consiliere școlară, cabinet de consiliere educațională și biblioteca școlară, cu peste 20 000 volume. Pentru desfășurarea practicii de specialitate pentru filiera tehnologică au fost încheiate convenții de practică cu partenerii : I.N.C.D.A. Fundulea, Selgros Pantelimon, Procera Agrochemicals Romania S.R.L., S.C. Farmland S.R.L.
ACTIVITATEA EXTRAȘCOLARĂ Activitatea extrașcolară este prezentată pe blog-ul educativ: http://educativgsfundulea.blogspot.com și în revista școlii NOI(I). În cadrul unității noastre școlare funcționează o trupă de teatru și un atelier de inovare și creativitate MaST Networking, ce are ca scop dezvoltarea competențelor cheie de matematică, științe și tehnologii. Școala participă la schimbul interregional de experiență din cadrul proiectului „Programe de consiliere profesională și strategii de pregătire practică pentru elevii din regiunile București-Ilfov și Sud-Muntenia”. În cadrul instituției noastre, se organizează: un festival de teatru regional pentru elevi, târguri cu produse handmade, ziua școlii și se marchează fiecare eveniment inclus în calendarul activităților educative.
ACTIVITATEA CONSILIULUI ȘCOLAR AL ELEVILOR Consiliul Școlar al Elevilor de la Grupul Școlar Agricol Fundulea organizează: campanii de colectare a materialelor refolosibile, acțiuni de sușținere a persoanelor aflate în dificultate, spectacole umanitare cu ocazia Crăciunului și a Paștelui, activități de ecologizare, voluntariat și de formare pentru sprijinirea activității organizației școlare.
SCRISOARE DESCHISĂ Pentru noi, educația reprezintă centrarea pe copil care e necesar să devină: deschis la nou, creativ, adaptabil, comunicativ, cooperant și tolerant, integrat, responsabil, competent, demn, împlinit și fericit. Credem că putem ajunge la aceste finalități prin: educație integrată, parteneriate educaționale, motivare individualizată și pregătire continuă a elevului pentru viață. Credem că actul educativ presupune cooperarea pe baza respectului reciproc într-un mediu școlar prietenos. Credem că noi putem să îi ajutăm pe elevi să își găsească drumul potrivit, să vrea, să știe și să poată!
(articol publicat de Aurel Costache in lucrarea "A fi, a sti. Ghid de orientare scolara si profesionala", 2012)