sâmbătă, 25 septembrie 2010

DESPRE CONVINGERILE LIMITATIVE

Convingerile pe care ni le insusim de-a lungul vietii ne limiteaza sau ne dau forta, ne sustin sau ne doboara, ne motiveaza sau ne demotiveaza, ne maresc sau ne distrug sansele de reusita.
Convingerile despre oameni, viata, timp, munca, bani, prienie, dragoste, succes, sanatate etc. sunt esentiale pentru felul in care gandim, simtim si ne comportam.
Convingerile sunt opiniile noastre despre:
- noi insine
- ceilalti
- lume
Credintele noastre ne pot influenta:
- sanatatea
- cum interactionam cu oamenii
- reactia in fata esecurilor
- starea de multmire/implinire/fericire
- succesul
- gradul de dezvoltarea al inteligentei
- creativitatea
Convingerile se formeaza din 3 surse diferite:
- preluand convingerile oamenilor influenti din viata noastra
- preluand si prelucrand informatii din carti, ziare, reviste, emisiuni TV, filme, internet ...
- interpretand si generalizand ceea ce ni se intampla, experientele prin care trecem de-a lungul vietii
Unele convingeri preluate din alte surse ne pot ajuta, altele pot fi distructive. Multi dintre noi poarta poverile altora, vad lumea prin prisma altora deoarece au luat de bun ceea ce li s-a spus la varste foarte mici ca fiind adevar absolut si nu interpretare.
Apoi, nu ceea ce ni s-a intamplat in trecut ne modeleaza viata, ci felul cum am interpretat acele lucruri, intelesul pe care li l-am dat, convingerile pe care ni le-am format ca urmare a acestor experiente.
Imediat ce ne-am format o convingere uitam ca ea e doar o interpretare, si ii dam valoare de adevar de necontestat, cu toate ca este doar o generalizare a unor experiente trecute.
Exista lucruri in viata personala sau profesionala despre care spunem: "Nu pot sa…", "Nu sunt in stare sa…", "Am probleme cu…"?
In spatele lor stau convingerile limitative pe care mi le-am format din cauza generalizarilor excesive. Si astfel ia nastere autosabotarea: ea apare atunci cand in trecut n-am reusit sa indeplinim anumite lucruri si teama de un nou esec ne face sa ne intrebam: "De ce sa mai incerc daca tot nu pot / nu stiu / nu sunt in stare?"
Schimbarea sistemului de convingeri poate fi un prim pas spre calea catre succes in ceea ce priveste fiecare dintre domeniile vietii.