joi, 29 aprilie 2010

CICLUL POVESTI TERAPEUTICE:

MARTURIA UNEI LUMINARI

M-aţi aprins şi vă uitaţi gânditori la lumina mea. Simţiţi bucurie în suflet ? In mod sigur eu mă bucur, pentru că am un sens numai când ard. Nu sunt tristă, chiar dacă arzând, am devenit mai mică.

De fapt eu am doar două posibilităţi: prima, e să rămân întreagă, asta ar însemna să nu fiu aprinsă şi atunci nu mă micşorez, dar nici nu-mi împlinesc rostul meu; a doua, ar fi să răspândesc lumină şi căldură şi prin asta să mă dăruiesc chiar pe mine însumi, asta e mult mai frumos decât să rămân rece şi fără rost.

Si voi, oamenii, sunteţi la fel, când trăiţi numai pentru voi, sunteţi lumânarea neaprinsă, care nu şi-a împlinit rostul. Dar dacă dăruiţi lumină şi căldură, atunci aveţi un sens. Pentru asta trebuie să dăruiţi iubire, adevărul, bucuria şi încredere.

Să nu vă temeţi că deveniţi mai mici, înlăuntrul vostru e mereu lumină. Gândiţi-vă cu pace în suflet că sunteţi ca o lumânare aprinsă.

Eu sunt numai o simplă lumânare aprinsă. Singură luminez mai puţin. Dar dacă suntem împreună, lumina şi căldura sunt mai puternice.

SI LA VOI OAMENII E TOT ASA „ IMPREUNA LUMINATI MAI MULT ”

miercuri, 28 aprilie 2010

ZIUA SCOLII - 14 MAI

Ziua scolii se va serba vineri, 14 mai 2010.
Din program:
-"Ziua portilor deschise" pentru elevii din localitatile invecinate
-concurs pe teme de cultura generala
-lansarea numarului pe mai al revistei scolii
-premiile revistei scolii
-parada costumelor din materiale reciclabile
-cenaclul literar "Mircea Nedelciu"
-concurs de aranjamente florale
-premierea elevilor evidentiati la concursuri scolare
Asteptam si alte propuneri de activitati.

vineri, 23 aprilie 2010

FESTIVALUL "SHAKESPEARE"





Grupul Scolar Fundulea a participat in data de 21 aprilie la festivalul-concurs "Shakespeare", desfasurat la Liceul Mihai Eminescu din Calarasi, cu un grup de elevi de la clasele a VI-a, a VII-a A si B, a IX-a B, a XI-a A, aflati sub coordonarea doamnelor profesoare de limba si literatura engleza: Claudia Marcu si Irina Cristache.

Premiile obtinute au fost:
-premiul I la recitari sonete: Hublea Andreea (clasa a XI-a A)
-premiul II la sectiunea teatru: Banuta Elena, Chiran Diana, Hublea Andreea, Hublea Marius, Tanasi Valentin (clasele a IX-a B si a XI-a A)
-premiul III la recitari sonete: Radoi Alina (clasa a VI-a) si Chirica Alexandra (clasa a VII-a B)
-premiul special pentru costume

miercuri, 21 aprilie 2010

PROIECTELE EDUCATIVE EXTRASCOLARE




Miercuri,21 aprilie 2010, s-a desfasurat actiunea "Proiectul educational", la care au participat: profesori, reprezentanti ai autoritatilor locale si elevi .

Actiunea a inceput prin prezentarea Grupului Scolar Fundulea si a activitatilor educative scolare si extrascolare de catre doamna director profesor Carmen Soare. A urmat prezentarea revistei scolii NOI(I) si a unei abordari teoretice despre "Elaborarea si implementarea proiectelor" de catre domnul profesor Aurel Costache.

Proiectele derulate in cadrul scolii noastre in acest an scolar sunt:

I. Proiecte de dezvoltare a relaţiilor comunitare

-parteneriate cu parintii:

- Dezvoltarea inteligenţei emoţionale între părinţi şi copii
(coordonator: Aurel Costache)

-parteneriate cu institutii ale comunitatii locale:

- Parteneriatul în formarea iniţială profesională în învăţământul preuniversitar
(coordonatori profesorii de specialitate)

II. Proiecte de intervenţie educaţională

-proiecte de constientizare si rezolvare a fenomenelor sociale:

- Azi încercăm, mâine plătim!
(cooordonatori: Rodica Balan si Aurel Costache)

- Azi la şcoală, mâine la volan !

(coordonatori: Claudia Marcu si Emilian Adam)

- Tinerii dezbat
(coordonatori: Aurel Costache, Marian Zaharia)

-proiecte de asistenta psihopedagogica specializata:

- Aleg sa fiu EU
(coordonator: Aurel Costache)

-proiecte de promovare a elementelor locale:

- Si ieri va fi o zi
(coordonatori: Gabriela Minculete si Marian Zaharia)

-revista scolii NOI(I)
(coordonatori: Alin Gheorghe si Marian Zaharia)

- proiecte de responsabilizare a tinerilor in relatia cu mediul inconjurator:

- Eco-Scoala
(coordonator: Daniela Grigorescu)

- Scoli pentru un viitor verde
(coordonator: Aurica Badiu)

- Padurile - o lume a nimanui ?!

(coordonatori: Daniela Grigorescu, Gabriela Minculete, Aurel Costache)
REVISTA SCOLII: NOI(I)



In data de 21 aprilie 2010, a avut loc aparitia unei noi editii a revistei Grupului Scolar Fundulea.

Colectivul de redactie este format din: Cristi Cornea (redactor sef), Tudose Elena, Simona Stancu, Gabriela Puscasu, Sorina Tanasi, Nicu Stoian, Andreea Mihalache, Marius Curici, Andreea Graur, Mihaela Tudorache, Dragos Tudor, Florentina Popa, Miruna David

Coordonarea revistei: profesorii de limba si literatura romana: Alin Gheorghe si Marian Zaharia

vineri, 16 aprilie 2010

REZULTATELE CONCURSULUI „DESEURILE - O AMENINTARE PENTRU TOTI”, etapa judeteana

Participarea la faza judeteana, din 16.04.2010, a adus Grupului Scolar Fundulea urmatoarele premii:

Locul I proiectul clasei a XI-a A ”Pădurile-o lume a nimănui?!” al elevelor: Bănuţa Elena, Chiran Diana, Crivăţ Nicoleta, Troancă Iuliana, Vârtan Luiza de la clasa a XI-a A;
Locul I grupul de desene de la Grupul Scolar Fundulea al elevelor: Covor Alexandra (clasa a VI-a), Hublea Andreea (clasa a XI-a A);
Locul II grupul de costume din materiale reciclabile de la Grupul Scolar Fundulea realizate de Pietrusel Iulia (clasa a V-a), Tudose Elena (clasa a IX-a B), Vaduva Oana (clasa a IX-a B), Baba Andreea (clasa a X-a B), Iordache Ana-Maria;
Mentiune proiectele: "Implică-te ca să câştigi !" al elevelor: Grosu Diana, Băluţă Georgiana, Dumitru Mădălina, Popa Oana de la clasa a IX-a B;
"Să creştem într-un spaţiu curat şi sănătos!" al elevilor: Corbea Laura, Iordache Ana - Maria, Baba Andreea, Ivan Daniela , Barbulescu Raluca, Gheorghe Andreea, Voicu Mihai de la clasa a X-a B.

In perioada 14 – 16 mai 2010, va avea loc faza nationala a concursului, la care vor participa locurile I şi II de la sectiunile calificate in faza judeteana.

Echipa de coordonare a proiectelor este formata din profesori: Daniela Grigorescu, Gabriela Minculete, Aurel Costache, ce au primit diploma de cea mai buna echipa de coordonare a proiectelor ecologice.

joi, 15 aprilie 2010

CICLUL POVESTI TERAPEUTICE:

POVESTEA ETICHETELOR


Eroii povestirii noastre sunt niste omuleti mici, ciopliti din lemn. Fiecare omulet era altfel. Unii aveau nasul mare, altii aveau ochii mari. Unii erau inalti, altii erau scunzi. Unii purtau palarie, altii purtau costum.De dimineata pana seara, zi de zi, omuletii faceau un singur lucru: lipeau etichete unul pe celalalt. Fiecare omulet avea o cutie plina cu stelute aurii si o cutie plina cu bulinute negre. Cat era ziua de lunga ii vedeai pe strazile satului lipind stelute sau buline unul pe celalalt.

Omuletii draguti, din lemn lustruit si frumos vopsiti intotdeauna primeau stelute, dar aceia din lemn necizelat, cu vopseaua sarita, nu primeau decat buline.Tot stelute primeau si cei talentati; unii puteau ridica greutati deasupra capului, altii puteau sarii peste cutii inalte. Mai erau unii care stiau cuvinte dificile, iar altii care cantau cantece frumoase. Acestora toata lumea le dadea stelute aurii. Asa se face ca unii omuleti aveau trupul plin de stelute.... Ori de cate ori primeau cate o steluta se simteau atat de bine incat isi doreau sa mai faca ceva ca sa poata primi inca una.

Altii insa nu stiau sa faca prea multe lucruri si aveau parte doar de buline. Erou nostru era unul dintre acestia din urma.Tot timpul incerca sa sara cat mai sus, ca altii, dar, intotdeauna cadea la pamant. Iar cand ceilalti il vedeau jos se adunau buluc in jurul lui si lipeau buline pe el. De multe ori se mai si zgaria in cadere, lucru pentru care mai primea buline negre. Iar dupa aceea cand incerca sa le explice omuletilor, de ce cazuse mereu, spunea cate o neghiobie si toti se ingramadeau sa lipeasca si mai multe buline pe el.

Dupa un timp avea atat de multe incat nu mai vroia sa iasa pe strada, se temea ca va face iar ceva anapoda: cine stie, o sa-si uite palaria sau o sa calce intr-o balta... si imediat o sa primeasca bulinute !!! Adevarul este ca avea atat de multe buline incat ceilalti omuleti veneau si ii lipeau altele fara nici un motiv.
„Merita multimea asta de buline negre”, isi spuneau omuletii unii altora. „Este clar ca nu e bun de nimic!”

Dupa un timp a ajuns sa creada ce se spunea despre el:„Asa este, nu sunt bun de nimic!”, isi spunea el. In rarele dati cand iesea din casa statea cu cei care erau ca el, cu multe buline. Cu ei se simtea mai in largul lui.

Intr-o zi, se intalni cu un omulet total diferit de ceilalti: nu avea nici stelute, nici buline. Era din lemn si atat. Sa nu credeti ca oamenii nu incercau sa lipeasca etichete si pe el! Incercau numai ca nu ramaneau lipite, cadeau. Fiindca nu avea nici o bulina unii il admirau atat de mult incat se grabeau sa-i lipeasca o steluta. Dar nici una nu statea lipita. Altii insa il priveau cu dispret fiindca nu avea nici o stea si atunci vroiau sa ii lipeasca o bulina dar si aceasta cadea imediat.

„Ca el vreau sa fiu”, ii trecu prim minte eroului nostru. „Nu mai vreau sa primesc etichete de la ceilalti!” Asa ca il intreba pe necunoscut cum se face ca el nu are nici o eticheta.

„Nu este mare lucru”, ii raspunse necunoscutul. „In fiecare zi incerc sa ma cunosc pe mine insumi.”

„Pe tine insuti?”

„Da, pe mine insumi.”

„Dar de ce?”

„Ce ar fi sa descoperi singur? Incearca sa vezi cine esti!”. Si cu aceste cuvinte, omul necunoscut se intoarse si pleca.

Personajul nostru se duse acasa, se aseza la fereastra si incepu sa se uite cum alergau omuletii de colo-colo, lipindu-si etichetele unul pe celalalt.

„Dar nu este drept!”, isi spuse el suparat. Si pe loc se hotari sa inceapa sa se cunoasca.. Cine sunt ei – sa imparta etichete bune sau rele? Si ei sunt tot omuleti de lemn ca mine. Nu conteaza ce gandesc ei, isi spuse el. Conteaza doar ceea ce gandesc eu, iar eu cred ca sunt o persoana tare deosebita!” si incepu sa rada: „Eu, deosebit? De ce as fi deosebit? Nu pot sa merg repede, nu pot sa sar, vopseaua mi se duce. De ce as insemna eu ceva pentru tine?” si cazu pe ganduri. Privindu-se indelung in oglinda isi zise:

„Fiindca eu sunt eu o persoana unica si asta trebuie sa insemne foarte mult pentru mine!” Niciodata pana acum nu se privii in acest fel, sa se accepte asa cum este.

„Dar de ce, de omul necunoscut nu se prindeau etichetele?” se intreba el.
Si tot el isi spuse:„Fiindca a hotarat ca este mai important ce gandeste el despre el, decat ce gandesc altii.. Etichetele se lipesc doar de cei care le lasa sa se lipeasca de ei etichete! Etichetele se lipesc doar daca le consideri importante. Am sa-mi amintesc zilnic cat de important sunt eu pentru mine.” In timp ce se indrepta spre usa, el isi spuse:

„Sunt o persoana deosebita pentru mine!” Si chiar in clipa aceea cazu de pe el o bulina.

joi, 8 aprilie 2010

CALENDAR ANIVERSAR – APRILIE


1 aprilie – Ziua Păsărilor; Ziua Păcălelii
2 aprilie – Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii
3 aprilie – Ziua Jandarmeriei Române
4 aprilie – Ziua Academiei Române
7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătăţii
12 aprilie – Ziua Mondială a Aviaţiei şi Cosmonauticii
15 aprilie – Ziua Mondiala a Culturii
18 aprilie – Ziua Internaţională pentru Conservarea Monumentelor
22 aprilie – Ziua Pământului
23 aprilie – Ziua Trupelor de Uscat; Ziua Mondială a Cărţii
23 aprilie - Sf. Gheorghe
22 aprilie – Ziua Pământului
24 aprilie – Ziua Mondială a Solidarităţii Tineretului
25 aprilie – Ziua Justiţiei Militare din România
26 aprilie – Ziua Mondială a Informaţiei
29 aprilie – Ziua Internaţională a Dansului

miercuri, 7 aprilie 2010

CONCURS NATIONAL DE PROMOVARE A ATITUDINII DE PROTEJARE SI CONSERVARE A MEDIULUI

MINISTERUL EDUCAŢIEI , CERCETĂRII , TINERETULUI SI SPORTULUI
CENTRUL CARPATO – DANUBIAN DE GEOECOLOGIE
INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI CĂLĂRAŞI
COLEGIUL TEHNIC « ŞTEFAN BĂNULESCU »
Concurs National de Proiecte

« DEŞEURILE – O AMENINŢARE PENTRU TOŢI »


Concursul National se adresează scolilor din judetul Calarasi ,din tara si strainatate care au preocupari in domeniul protejarii si conservarii mediului, prin stoparea impactului deseurilor .
Concursul reuneste elevi din învăţământul preuniversitar cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani care activează în scolile si liceele de profil precum si cercurilor din palate şi cluburi cu unul din profilele : chimie experimentală, biochimie, protecţia mediului, ecologie.

Concursul este structurat pe următoarele sectiuni:
Secţiunea I: Proiecte de mediu
Secţiunea II: Desene(grafică,acuarelă)
Secţiunea III: Reviste eco
Secţiunea IV: Costume din deşeuri reciclabile
Secţiunea V: Prezentare CD –Exemple de bună practică în domeniul ecologic.

Desfăşurarea concursului
Etapa pe judet va avea loc în perioada 16 aprilie 2010.
Etapa natională va avea loc in perioada 14 - 16 mai 2010.
Concursul se desfăsoară pentru :
-elevi de gimnaziu si liceu pe 4 secţiuni (I, II, III, IV)
-copii de gradinită si ciclul primar pe 2 secţiuni (II, IV)
-cadre didactice – 1secţiune (V )
Juriul este format din personalităţi ştiinţifice ( inspectori de specialitate, profesori, cercetători ).
În cadrul Concursului de Proiecte fiecare echipaj (alcătuit din doi elevi şi un profesor coordonator)va prezenta un singur proiect de mediu care poate fi elaborat în echipă din domeniile: chimie experimentală, biochimie, ecologie, protecţia mediului, durata maxima de prezentare 10 min..
Echipajele vor participa şi la o parada a costumelor realizate din deşeuri reciclabile, confectionate si aduse de ei;
La sectiunea –Desene/grafică - fiecare echipaj va aduce 1-2 lucrări de grafica pictura/desen reprezentative pentru tema proiectului
Participanţii la secţiunea ,,Proiecte de mediu”vor trimite odată cu fişa de însciere şi un rezumat al lucrării(maxim o pagină) pentru a fi publicat în buletinul informativ si culegerea de rezumate al concurslui,urmând ca lucrarea propriu-zisă să fie transmisă electronic până la data de 12 aprilie 2010
Condiţii pentru redactarea lucrărilor:
-Se va face pe format A4,pe o singură parte,la 1,5 rânduri,cu margini egale de 20mm(text aliniat,,justified”).
-Lucrările vor avea minim trei pagini, vor fi redactate cu font TIMES NEW ROMAN,corp de literă 12,caractere româneşti.
-Fiecare lucrare va conţine bibliografie.
-Lucrările prezentate trebuie să aibă caracter de originalitate,noutate şi aplicabilitate practică.
Participanţii la secţiunea desene, vor depune în data de 12 mai 2009,până la ora 16,00 la secretariatul Colegiului Tehnic ,Ştefan Bănulescu”,lucrările grafice(maxim două/echipaj) pentru a fi expuse până la ora 16,00 în holul Consiliului Judeţean, Călărasi. Desenele trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
-să fie aplicate pe carton duplex, iar în partea dreaptă,jos,vor fi trecute: titlul lucrării, numele şi prenumele elevului, clasa,şcoala,localitatea,judeţul,cadrul didactic îndrumător.
-lucrările să fie format A3.

Grupul Scolar Fundulea participa la toate sectiunile:

-la sectiunea de proiecte sunt inscrise proiecte:
"Implică-te ca să câştigi !"(al elevelor: Grosu Diana, Băluţă Georgiana, Dumitru Mădălina, Popa Oana de la clasa a IX-a B);
"Să creştem într-un spaţiu curat şi sănătos!" (al elevilor: Corbea Laura, Iordache Ana - Maria, Baba Andreea, Ivan Daniela, Barbulescu Raluca, Gheorghe Andreea, Voicu Mihai de la clasa a X-a B);
”Pădurile-o lume a nimănui?!” (al elevelor: Bănuţa Elena, Chiran Diana, Crivăţ Nicoleta, Troancă Iuliana, Vârtan Luiza de la clasa a XI-a A)

-la sectiunea desene sunt inscrisi elevii: Covor Alexandra (clasa a VI-a), Hublea Andreea (clasa a XI-a A)

-la sectiunea reviste nu suntem inscrisi

-la sectiunea costume: Tudose Elena (clasa a IX-a B), Vaduva Oana (clasa a IX-a B), Baba Andreea (clasa a X-a B), Iordache Ana-Maria (clasa a X-a B)

-la sectiunea exemple de buna practica cu proiectul “Pentru o Mostiste curata !” care a castigat, in 2009, premiul I si plantarea de pomi derulata in toamna lui 2009
PROIECTUL :“TINERII DEZBAT”


Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, împreună cu Agenţia de Dezvoltare Comunitară „împreună”, Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, Policy Center for Roma and Minorities, Departamentul de Relaţii Interetnice. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Roma Education Fund-Budapesta şi Agenţia Naţională pentru Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi invita tinerii liceeni într-o campanie de dezbateri şi informare referitoare la minorităţi şi grupuri vulnerabile, în cadrul Anului European pentru Combaterea Sărăciei şi Excluziunii Sociale.

Scopul proiectului “Tinerii dezbat” il constituie: înţelegerea informată a realităţilor sociale, dezbaterea argumentată şi stimularea conştientizării modalităţilor în care diferentele sociale, etnice, economice, de sănătate sau gen pot constitui bariere în comunicarea cu celălalt şi în definirea unei poziţii tolerante şi deschise faţă de membrii grupurilor minoritare.

Acest demers educaţional va cuprinde în perioada martie-noiembrie 2010 o serie succesivă de traininguri în argumentare şi dezbateri, sesiuni de mentorat (inclusiv online) şi dezbateri în etape judeţene/regionale/naţională, alături de partenerii cu care împărtăşim aceleaşi valori.

Grupul Scolar Fundulea s-a înscris la acest proiect şi a primit confirmare selecţiei pe site-ul ministerului educaţiei (edu.ro), fiind în competiţie la nivel judetean cu inca doua licee; faza regionala va avea loc la Constanta.

In vederea pregatirii liceenilor, ce vor sa participe la acesta activitate, se vor organiza, la nivelul institutiei noastre, dezbateri intre adolescenti.

CONCURSUL NATIONAL DE PROIECTE ANTIDROG „ÎMPREUNĂ”

Grupul Scolar Fundulea va participa la acest concurs cu un echipaj, apartinand clasei a IX-a B, format din elevii: Tudose Elena , Vaduva Oana, Georgescu Sorin si Hublea Marius. Desen Miruna David, clasa a XI-a B.

Descrierea proiectului:
Titlul: Azi încercăm, mâine plătim !
Obiectiv: prevenirea consumului de alcool şi tutun la liceeni.
Perioada de desfăşurare: 30 martie – 15 mai
Grup ţintă: elevii liceeni ai Grupului Scolar Agricol Fundulea

Calendarul activităţilor:
- identificarea echipei de proiect - 18-19 martie
- stabilirea activităţilor ce vor fi derulate - 20-24 martie
- realizarea materialelor teoretice şi practice - 25-31 martie
- inscrierea proiectului - 29 martie
- pregatirea implementarii - 12 - 18 aprilie
- implementarea proiectului la clasele liceale - 19 aprilie -15 mai
- participarea la susţinerea proiectului la nivel judeţean - 1-12 mai

Proiectul se va continua prin:
-programe de consiliere psihologică pentru elevii cu comportamente de risc
-campanii anticonsum
ALEG SĂ FIU EU !

(program de dezvoltare personală şi autocunoaştere pentru adolescenţi)

Mulţi dintre noi ne-am întrebat adesea:
-Cum să… am o părere mai bună despre mine?
-Cum să… depăşesc suferinţa şi singurătatea?
-Cum să… nu mă mai simt nesigur(ă)?
-Cum să… fac să nu mă mai compar cu alţii?
-Cum să… îmi găsesc echilibrul în viaţă?
-Cum să… găsesc fericirea în relaţii?
-Cum să… găsesc prietenul perfect?
-Cum să… găsesc forţa de a merge mai departe?
-Cum să… fac ca amintirile să nu-mi mai distrugă prezentul?
-Cum să… fiu o persoană mai bună?
-Cum să… nu-mi mai fac griji?
-Cum să… văd partea plină a paharului?
-Cum să… redescopăr fericirea?
-Cum să… pun capăt dependenţelor mele?
Si lista ar putea continua...

Drumul către răspunsul la aceste întrebări nu poate fi parcurs de nimeni în locul tău.La rândul meu, m-am " confruntat"cu aceste întrebări, şi poate cu multe altele… am lucrat şi încă lucrez la identificarea acelor răspunsuri.
Ce am descoperit? Că toţi ne naştem cu aceleaşi calităţi, ca avem cu toţii acelaşi punct de pornire. Ceea ce facem însă ulterior ţine de alegerea noastră. Alegerile noastre depind de noi înşine, iar noi suntem cei care alegem ce cale să urmăm.

TU îţi faci propriile tale alegeri.

La sfârşitul unei zile, rămâi TU cu tine, dimineaţa când te trezeşti eşti tot TU cu tine. TU eşti cel care alege ce gândeşte! TU, prin gândurile tale, influenţezi felul în care te simţi! TU ştii că a fi fericit(ă) şi împlinit(ă) înseamnă mult mai mult decât a fi trist(ă)! TU alegi ce cuvinte să-ţi domine gândurile! TU eşti cheia către propria stimă de sine!

Atunci când începe să plouă, TU alegi să-ţi iei o umbrelă ca să nu te uzi.Atunci când îţi este frig, TU alegi să îmbraci o haină care să-ţi ţină de cald.Atunci când vezi pe cineva plângând sau suferind, TU eşti cel(cea) care alege să-l(o) consoleze.

Iată doar câteva exemple de situaţii în care nu ai nici un fel de problemă în a-ţi asuma responsabilitatea, a alege gândurile şi acţiunile potrivite.Totuşi, de ce se întâmplă ca uneori să: Te agăţi de suferinţă şi durere? Vrei cu îndârjire să-ţi asumi statutul de victimă? Permiţi gândurilor negative să preia controlul? Permiţi ca ceea ce cred alţii despre tine să primeze în defavoarea propriilor păreri? Te preocupi atât de mult de cât de puţin timp dispui…dar ţi-l petreci în tristeţi şi amintiri…? Ii învinuieşti pe ceilalţi pentru eşecurile sau căderile tale?...

Adevărata cheie către un sine echilibrat şi fericit este în mâinile tale.Si, odata ce accepţi acest lucru vei fi capabil să-ţi foloseşti mintea şi deciziile pentru a păşi spre viitor…pentru a merge înainte.

Prin urmare,TU ştii să distingi ceea ce este bine de ceea ce este rău! TU ştii cum să gândeşti!TU poţi reacţiona pozitiv sau negativ! TU poţi alege ca gândurile să determine ceea ce simţi!Răspunsul eşti…TU! Nu părinţii, nu prietenii sunt cei care îţi decid fericirea şi acceptarea de sine.

Răspunsul eşti TU!

TU vei alege gândurile care să te călăuzească în viaţă. TU nu vei permite ca trecutul sau remarcile negative să determine felul în care-ţi va fi ziua. TU şi numai TU îţi poţi crea fericirea, dacă alegi să faci acest lucru!

Aşadar, alege să fi TU !

Dacă alegi să fi TU, participă la programul de autocunoaştere şi dezvoltare personală pentru asumarea identităţii numit:

ALEG SA FIU EU !
LABIRINTUL DE DINCOLO DE PRAG


Călătoria în viaţă presupune străbaterea unui labirint. Viaţa fiecăruia dintre noi e un întortocheat labirint în care ne pierdem câte odată, însă reuşim să găsim drumul bun dacă ne cunoaştem pe noi înşine, cu punctele noastre tari şi slabe, ştiind la ce oportunităţi putem face faţă şi la ce ameninţări vom fi supuşi.

Pornirea se face de la un punct clar, unde totul pare ordonat, uşor, cunoscut şi stabil, însă, destul de repede te trezeşti în interiorul unui labirint în care nu şti cu certitudine ce se găseşte în încăperea de dincolo de pragul copilăriei.

Pentru asta trebuie să afli cine eşti şi încotro vrei să te îndrepţi, ce-ţi este şi ce nu îţi este permis, la ce te poţi aştepta de la tine şi de la ceilalţi. Trebuie să te cunoşti, iar cunoaşterea de sine nu se poate face decât în relaţie cu alţii, aşa că implică-te în activităţile şcolare şi extraşcolare care îţi vor fi propuse sau pe care le poţi propune chiar tu.

Activităţile şcolare şi extraşcolare, prin programele şi proiectele desfăşurate, vor avea implicaţii directe asupra personalităţii şi a modului cum îţi faci intrarea pe poarta adevăratei vieţi aflate dincolo de pragul casei.

Implică-te, participă şi labirintul de dincolo de prag îţi va părea mai uşor de străbătut !


Prof. Aurel Costache, consilier educativ

ARGUMENT

Blog al consilierului educativ de la Grupului Scolar Fundulea,
ce va prezenta:

-programele si proiectele educative scolare si extrascolare;
-activitatile de consiliere educativa si psihologica
-informatii de interes general